Kathrin Rhomberg küratörlüğünde gerçekleşen ve birçok değişik güncel artistik pozisyon sunan 6. Berlin Bienali what is waiting out there (dışarıda bizi ne bekliyor) 11 Haziran’da ziyaretçilere açıldı. 8 Ağustos’a kadar sürecek olan bienalin kavramsal çerçevesini küratör Kathrin Rhomberg şöyle açıklıyor:
“Serginin başlığı yerini açıklıyor: orada, dışarıda. “Dışarıda” kavramınn nerede başladığı coğrafi, terminolojik olarak dolaysız, ve her zaman kişinin bakış açısına bağlı olarak belirlen bir kavram. Dışarıdaki dünya farklı, garip ve uygunsuz çünkü bizi kendi dünyamızda kullandığımız açıklama modellerimizi ve kendi gerçekliğimizi yaratan yöntemleri gözden geçirmemize neden oluyor. Nerede ve ne zaman bu dışarıdaki dünyanın gerçekliği bizim gerçekliğimizi etkilemeye başlasa, bakışımızı diğer yana çevirerek bu ihlali görmezden geliriz. Ya da yabancı olanı kişiselleştirmeyi önleyen, uzak, mesafeli ve hoşa giden bir şekilde bakmayı seçeriz. Burada bir araya gelen sanat eserleri bu mesafeli bakışa izin vermiyorlar. Bu eserlerin ortak noktası onların tutarlı bir şekilde kişisel olmayan tarafsızlığı reddetmeleri ve bunu gerçekliğin çok kişisel bir içselleştirmesini yansıtan görseller sunmaları. Burada gösterilen kavramlar görüleni olduğu gibi günlük yaşam tecrübesine yansıtabilecek ve yaşananla ilişki kurup sosyal, estetik ve politik gerçekler konusundaki kendi görüş ve fikirlerini tekrar gözden geçirmeyi sağlayabilecek bir sanatsal form bulma çabasına işaret ediyor…”
Rhomberg’in bahsettiği gibi bu bienal için seçilen sanatçılar değişik meşguliyetlere ve birçok estetik ve politik endişeye sahipler, ama teoride hepsi içinde bulunduğumuz anı ve gerçekliği kucaklıyorlar. Bu çok sayıda video içeren bienalden Alman medyası tarafından hayalkırıklığı olarak bahsedenler oldu. Bazılarıysa bienalin karamsarlığını beğeniyle karşıladı. 11. İstanbul Bienali’ni görenler 6. Berlin Bienali’yle ortak noktaları farkedebilirler. Sadece politik bazı temalar değil, bazı dikkat çeken ortak sanatçılar da var. Israilli sanatçı ikilisi Ruti Sela ve Maayan Amir, ve Türk sanatçı Nilbar Güreş bu iki bienale katılan sanatçılardan. Türkiye’den ayrıca bienale Ferhat Özgür katılıyor. Basında bazıları bienali “şimdi”yi kucaklamak yerine nostaljik tavrından ötürü eleştiriyorlar. Nostaljinin öne çıktığı fakat beğeniyle karşılanan videolardan birisi sanatçı Phil Collins’in Doğu Berlin’den eski Marksist-Leninist profesörlerin anılarından oluşan belgesel videosu. Bienalde diğer dikkat çeken eserlerden bazıları arasında Renzo Martens’in sorunsal olduğu kadar birçok tartışmaya da ilham verebilecek bir buçuk saatlik videosu ve K.W.ye girişte ziyaretçileri karşılayan Kosovalı sanatçı Petrit Halilaj’ın büyük boyutlu yerleştirmesi sayılabilir.
Bienalin iki ana gösterim yerleri Mitte’deki KW Güncel Sanat Enstitüsü ve daha önce kullanılmayan bir bina olan Kreuzberg’deki Oranienplatz 17. Kreuzberg bölgesinde daha az sanatçının eserlerinin sergilendiği diğer mekanlar ise şöyle: Strasse 19 (John Smith), Kohlfurter Strasse 1 (Danh Vo)ve Mehringdamm 28 (Cameron Jamie, George Kuchar).
6. Berlin Bienali’nde yer alan tüm sanatçıların listesi şöyle:
Bernard Bazile (Fransa), Mark Boulos (ABD), Mohamed Bourouissa (Cezayir), Olga Chernysheva (Rusya), Phil Collins (Ingiltere), Minerva Cuevas (Meksika), Shannon Ebner (ABD), Nir Evron (IsraIl), Marcus Geiger (İsviçre), Ion Grigorescu (Romanya), Friedl vom Gröller (Kubelka), Great Britain, Nilbar Güreş (Türkiye), Petrit Halilaj (Kosova), Marlene Haring (Avusturya), Cameron Jamie (ABD), Sven-Åke Johansson (İsveç), Thomas Judin (Almanya), George Kuchar (ABD), Andrey Kuzkin (Rusya), Thomas Locher (Almanya), Adrian Lohmüller (Almanya), Armando Lulaj (Arnavutluk), Renzo Martens (Hollanda), Adolph Menzel, Avi Mograbi (Israil), Henrik Olesen (Danimarka), Roman Ondák (Slovakya), Marion von Osten (Almanya), Ferhat Özgür (Türkiye), Margaret Salmon (ABD), Hans Schabus (Avustrya), Michael Schmidt (Almanya), Ruti Sela & Maayan Amir (Israil), Gedi Sibony (ABD), John Smith (İngiltere), Michael Stevenson (Yeni Zelanda), Sebastian Stumpf (Almanya), Ron Tran (Vietnam), Danh Vo (Vietnam), Marie Voignier (Fransa), Vincent Vulsma (Hollanda), Anna Witt (Almanya), Pleurad Xhafa / Sokol Peçi (Arnavutluk).